Tuesday, April 27, 2010

Cikgu, bolehkah saya buat begini...

" cikgu, boleh tanya sedikit tak...nampak beriya-iya benar sahabat saya yang juga guru baru di sekolah saya. "boleh, tanyalah" jawapan mudah yang keluar dari mulut saya..kebetulan saya baru habis mengajar kelas 4PA dan tiada kelas lagi selepas itu. " ok tak cikgu kalau saya cakap kat budak kelas korang nak bising suka hatilah, malas nak amik tahu lagi". saya tanya kenapa. dia cakap kerana dah tak tahu nak buat apa lagi, marah pun masih bising juga..

sebagai seorang guru yang agak lama ( tapi belum tua , tetapi bukanlah begitu berpengalaman, perkara yang dibangkitkan oleh sahabat saya itu adalah sesuatu yang normal dan logik untuk diterima akal. Bagi seorang guru baru, di saat ini adalah peringkat mengenal ragam pelajar, belajar cara mengawal kelas dan bermacam-macam lagi. apabila saya diajukan soalan tersebut, saya tidak terkejut, malah saya rasa itu adalah luahan yg normal bagi insan yg bergelar guru. Tambahan pula guru itu masih baru. sebenarnya rakan-rakan sekalian, hebat sungguh ( miracle ) sekiranya guru yang baru setahun jagung ( baru posting ), sudah terlalu hebat kaedah pengajarannya berbanding guru senior. sedangkan tidak keterlaluan jika saya mengatakan ada guru-guru lama yang masih tercari-cari rentak dalam dunia pengajaranya. maka bagi seorang guru yang baru janganlah berputus asa, janganlah bersedih, la tah zan, dont be sad, kerana itu perkara yang normal bagi guru baru seperti anda.

Berbalik kepada persoalan yang dibangkitkan oleh guru tersebut, apabila saya mendengar kata-katanya itu, mungkin dia sedang mencari jawapan yang betul atau tindakan yang sepatutnya dia ambil bila berhadapan dengan situasi pelajar yang begitu. Jawapan saya kepada dia, jangan begitu, anda adalah guru, maka anda perlu menjaga maruah anda di dalam kelas. kegagalan anda mengawal kelas, merupakan sesuatu yang memalukan bagi insan yang bergelar guru. Tentu pelajar mentertawakan kelemahan guru kerana gagal mengawal kelas. Tambahan pula pelajar itu baru tingkatan 1 atau dua. Lemah sangatkah kita untuk mengawal dan menguruskan disiplin mereka?

Lalu, dalam sesi yg begitu singkat itu, beberapa idea saya lontarkan kepadanya. Ini bukanlah idea yang benar-benar mantap, tetapi saya telah melaksanakannya dan ianya berjaya...

jadi bagaimana?

Bertenang, ada caranya..

1. Beri amaran lisan terlebih dahulu.

2. Jika tidak berkesan dan masih bercakap, asingkan pelajar daripada kumpulannya ( duduk berasingan)kerana apabila mereka duduk dalam satu kumpulan yang besar mereka mudah berbual dan bercakap. Jgn rugikan masa mengajar dan sakitkan tekak anda wahai guru..misalnya ada 5 pelajar yang kaki bising yang selalunya duduk di belakang kelas. pecahkan mereka dan sebaiknya letakkan mereka ditempat duduk dibahagian hadapan dan berhampiran dengan guru.

3. jika tak jalan juga, serahkan pada guru disiplin. Panggil ibu bapa dan beritahu perangainya di sekolah yang menganganggu guru sedang mengajar.. Saya selalu cakap dekat guru, ambillah tindakan dengan bijaksana. misalnya siapa bos dalam kumpulan itu? bawa dia berjumpa guru disiplin dan panggil ibu dan bapanya ke sekolah..selepas itu beritahu tindakan yang telah diambil kepada pelajar yang lain agar mereka takut..sekiranya masih tidak berubah, pastikan dicatat setiap kesalahan yg dilakukan mengikut masa dan tarikh..cukup masa kita gantung dan seterusnya buang..cikgu, mana lebih penting, seorang pelajar atau sebuah kelas..takper, kita keluarkan seorang untuk selamatkan yang lain. apa yang penting, buatlah ikut prosedur dan jangan ikut emosi..ikut rasa, binasa..apa yang penting, jangan berputus asa..Anda adalah guru, guru adalah raja..gunakanlah kuasa anda dengan sebaiknya..Jangan biarkan rakyat anda memperlekehkan anda..selamat berjaya..
No comments:

KETUA YANG DIRINDUI

Ketua Yang Dirindui Kata Saidina Ali r.a, “ Pergaulilah manusia dengan pergaulan yang apabila kamu meninggal dunia mereka menangisimu d...