Tuesday, September 4, 2012

Tanpa Guru Siapalah Saya Hari Ini !

Sebak, marah, dan geram antara emosi yang bermain-main di hati saya apabila membaca tulisan seorang blogger yang masih muda yang telah menulis tentang guru. Tulisannya memang hebat, sehingga mengundang kemarahan banyak pihak, terutamanya guru-guru. 

Satu soalan saya kepada si Dia ( jika dia membacanyalah ), kejayaannya sehingga bergelar seorang jurutera adakah dengan usahanya sendiri tanpa tunjuk ajar daripada guru-guru? Adakah lahir-lahir sahaja anda telah pandai mengenal huruf? sudah pandai membaca? sudah pandai mengira? kemudian menghadapi peperiksaan SPM dan mendapat keputusan yang terbaik. Lalu selepas itu anda diterima masuk ke universiti? 

Sebagai seorang guru, saya berasa begitu kecil hati dengan tulisan anda yang begitu hebat itu. Tahniah kerana anda begitu berani menghina insan-insan yang tidak pernah mengenal erti penat dan jemu mendidik pelajar-pelajarnya. sepatutnya anda menulis satu tulisan khas untuk menghargai guru-guru yang telah mendidik anda sehingga berjaya. Saya boleh cadangkan tajuknya iaitu "Terima Kasih Cikgu Kerana Mendidik Saya Sehingga Berjaya"...Ini tidak, anda menulis ayat-ayat jiwang yang begitu menghiris kalbu buat insan yang bergelar guru.

Buat guru-guru yang telah mendidik saya sehingga menjadi 'manusia', ucapan keramat buatmu, ' Terima KAsih Cikgu"...Tanpa guru siapalah saya hari ini...

Buku pertama saya tentang guru....saya sayang kerjaya ini...

Razali Saaran@ Seremban 2...

No comments:

Sikap Yang Perlu Dijauhi Oleh Guru

Sikap Yang Perlu Dijauhi Oleh Guru 1. Tidak ambil kisah dengan tugasan berkumpulan Antara sikap yang kita perlu jauhi ialah, tidak ...