Mereka sedang asyik bergurau
Aban Sedang belajar mengaji, adik mengacau jer, hehe
Yang kedua tentang resepi yang saya sudah cuba beberapa kali dan alhamdulillah menjadi iaitu ikan bakar sambal. Saya suka ikar bakar jenis ini. Kalau dibakar biasa kurang sedikit. di bawah ini saya masukkan gambar dan resepinya. Jika berkesempatan cubalah, memang best bangat..kali ini saya guna ikan Caru. Sebelum ini saya guna ikan pari, tapi gambarnya lupa diambil. Ok, selamat mencuba!
Bahan-bahan untuk sambal ikan bakar :
1. Serai
2. Kunyit
3. Halia
4 Lengkuas
5. Bawang merah
6. Bawang putih
7. Udang kering @ geragau
8. Lada kering
9. Asam Jawa
10. Garam, gula
Cara-cara:
1. Kisar bahan 1-7
2. Cili kering (dikisar asing)
3. Tumiskan bahan kisar sehingga garing. kemudian masukkan cili kering kisar sehingga garing dan wangi.
4. Masukkan air asam jawa( asam keping pun boleh ).
5. Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga masak.
6. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa.
7. Sambil menunggu kuah lada masak, bakarlah ikan.
Cara nak bakar ikan bakar :
1. Gunakan daun pisang atau aluminium foil dan letakkan atas kuali leper.
2. Kemudian bakarlah sehingga masak. kalau ikan Caru kenalah diterbalikkan setelah yang dibahagian bawah masak. Untuk elakkan lekat, alaskan daun pisang dahulu baru letak aluminium foil. Tapi saya tak letakpun, pandai-pandailah nak palingkan nanti. Kalau ikan pari tak perlu diterbalikkan.
3. Setelah ikan itu hampir masak, siramkan sambal tadi di atas ikan dan biarkan ia kering. Jika hendak cepat masak dan sebati tutupkan ia dengan penutup kukus.
4. Bila dah masak, angkatlah dengan skill anda yang tersendiri.
5. Selamat mencuba!
Sedang di masak
Siap Untuk dimakan..nyum...nyum
No comments:
Post a Comment