Tuesday, December 17, 2013

Perkongsian Ilmu ( Jemputan Ceramah )

Kebiasaannya apabila awal tahun menjelma, ceramah yang kerap saya sampaikan ialah berkaitan dengan Motivasi Pelajar samada di sekolah ataupun di IPTA.. Kebiasaannya juga tajuk yang saya pilih ialah " Indahnya Hidup Bermatlamat "...

Sejujurnya ia bukan ceramah biasa.... Bukan juga luar biasa. Tetapi alhamdulillah, setiap kali saya habis berceramah, ada audiens akan mengatakan, " cikgu, 2 jam saya mendengar tanpa mengantuk. Ceramah cikgu lain daripada kebiasaan yang saya dengar."

Persediaan Bahan

Apabila saya ingin memenuhi undangan berceramah, perkara utama yang saya fikirkan ialah bahan yang ingin dikongsikan berdasarkan audiens. Bukan mudah, tetapi saya akan berusaha untuk berikan bahan-bahan yang mungkin berbeza dan ada nilai pada hati yang mendengar. Saya masih ingat, apabila seorang mahasiswi universiti mengatakan, " cikgu, ceramah cikgu telah memberi sesuatu kepada saya." Bahkan kata-kata daripada seorang guru yang turut berada dalam ceramah yang saya sampaikan turut mengatakan, " 2 jam saya dengar ceramah cikgu, saya tak mengantuk pun..."

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang memberi kesempatan kepada saya  untuk berkongsi pengalaman, cerita, semangat dan apa sahaja kepada pendengar. Saya sentiasa sedar, saya bukan penceramah yang terkenal. Saya hanya penceramah kecil-kecilan yang sentiasa berharap dan berdoa agar yang mendengar akan mendapat manfaat biarpun sedikit. 

Perkongsian Buku-Buku

Selain daripada ceramah di atas, saya juga sering dijemput memberi ceramah tentang buku yang saya tulis iaitu,

Hebatnya Cara Rasulullah Mendidik ( untuk guru dan ibu bapa )

Nota Hati Buat Pelajar ( motivasi )

Watak-Watak Dalam Organisasi ( Kepimpinan )

* Jika ada yang ingin menjemput, saya mengalu-alukan.. Sila hubungi saya melalui, 

email               :  razalisaaran@yahoo.com
Telefon bimbit :  012-6248206

No comments:

Sikap Yang Perlu Dijauhi Oleh Guru

Sikap Yang Perlu Dijauhi Oleh Guru 1. Tidak ambil kisah dengan tugasan berkumpulan Antara sikap yang kita perlu jauhi ialah, tidak ...